ПРОВЛАДИНИТЕ МЕДИУМИ НЕ ПРЕЌИНУВАА ДА ГО НАПАЃААТ АМБАСАДОРОТ НА САД

Провладините медиуми денеска пишуваат дека републиканскиот конгресмен Кристофер Смит барал Конгресот во САД да поведе истрага за работата на американската амбасада во Македонија а амбасадорот во Скопје Џес Бејли да биде разрешен.

Шестмина републикански конгресмени на чело со Смит во средината на јануари побарале објаснување од амбасадорот Бејли дали амбасадата во Скопје работи во полза на политички партии и финансира проекти на фондацијата на Џорџ Сорос во Македонија.

„Откако Бејли не одговорил на писмото на конгресмените, Смит, кој е член на конгресната Комисија за надворешни работи и претседава со Хелсиншкиот Комитет за соработка со ОБСЕ, изјави дека е неопходна темелна истрага на активностите на американската Амбасада во Македонија и разрешување на амбасадорот“, пишуваат провладините медиуми.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

WpCoderX