НЕ ПРОПУШТАЈ

Цветко Смилевски: До УЧИТЕЛИТЕ (професорите, наставниците, воспитувачите)

 

До УЧИТЕЛИТЕ (професорите, наставниците, воспитувачите).
Синоќа бев повтрно на протестите во Битола. Таму беше и една девојка. Ништо чудно. Чудно беше што таа е родена по распадот на Југославија и САМА ја открива етичката историја на Револуцијата. Со прашање за точноста на инфорамцијата „Каде било тоа кога некој директор останал на стрелање заедно со своите ученици?“ за да илустрира одговор на своето второ прашање (парафразирам): „Како ќе одржат час по етика на своите ученици сиве наши професори што сега седат дома, а особено оние на контрапротестите? Од што се плашат? Можат ли сите нив да ги избрка власта од работа? Кој ќе ја држи наставата?“. Зачудувачки, највредната лекција по учителска етика, на директорот на гимназијата од Крагуевац кој во октомври 1941 година гордо рече пред стрелачкиот строј – јас останувам со своите ученици, јас сега го држам мојот час по историја“ е исфралена од учебниците по историја, од читанките.
Колку чудно, но убаво за мене – учениците да им држат лекција по етика на своите учители. Браво за девојката на протестот пред општина Битола.

 

Цветко Смилевски фб статус


(ВИДЕО) Шкариќ за Топ Тема: Постапките на Мијалков се најгруб вид тортура и манифестација на вулгарн...
ПОСЛЕ ГОЛЕМИТЕ ПРЕДАВСТВА СО ХАШКИТЕ СЛУЧАИ И ПРОМЕНА НА ИМЕ, ВЛАСТА ПАК КЕ ИГРА НА НАЦИОНАЛНА КАРТА
СВЕТОТ ПОД СТРЕС ГО ОЧЕКУВА НОВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА САД
Потенцијално и реално
Претседателот на ДПМНЕ Крушево во духот на илинденците испраќа порака дека ако треба и жртви ќе дада...
СИМПАТИЗЕРИ НА ДПМНЕ И СДСМ ВО ДИЈАСПОРАТА СЕ ИСПОТЕПАЛЕ ЗА ИМЕТО
Close
WpCoderX